Stress og helse

Stress er mange ting, men det som er felles er at stress påvirker nervesystemet og hormon balansen, dette påvirker i sin tur kroppens evne til å hele seg selv, det påvirker fordøyelsen, muskulaturen, sener og vev, det påvirker beinstruktur, hjertet, blodsukkeret og mange andre funksjoner i kroppen. Og det som fører til stress er mange ulike ting; det kan være pga. tidsklemmen, og det kan være fordi hverdagen er usikker, det kan være traumer, sykdom, en virus og mange flere ting som er årsaken til stress. Vi tilbyr kurs som skal redusere stress nivået og bidra til at kroppen og sinnet kommer tilbake til sin naturlige tilstand.

Dette siden handler om dette:

 Først noen ord om det å være frisk
 
Fri pust gir bedre helse
 Yoga pusteøvelse
 
Pust med magen
 En positiv livsholdning reduserer risikoen for hjertestans
 Nå blir det støtte til forskning på Fibromyalgi og M.E.

FØRST NOEN ORD OM DET Å VÆRE FRISK (av Aseema)
Hva er egentlig helse? Hva vil det si å være frisk? Betyr det å ikke kjenne smerte? Hvis det er helse så er det jo bare å ta en pille når hodepinen kommer. Når hodepinen er borte, er man da frisk? Hvis noen kommer bort til deg og gir deg et dusin røde roser og hodepinen forsvinner fordi du blir glad og tenker på noe annet, ja da er du vel frisk da også. Å måle livet i friskhetsgrad er en «farlig» målestokk, for automatisk begynner vi å lete etter om det er noe som ikke er friskt. Og selvsagt finner du det: for stort sett så finner vi det vi leter etter. Det er alltid en eller annen muskel som er anspent, eller et eller annet som foregår i kroppen som hjernen kan tolke som smerte, ubehag eller at noe er feil.

Dessuten er det å være syk veldig ofte en veldig frisk reaksjon fra kroppen sin side. En influensa er kroppens friske reaksjon på bakterier og virus. En hodepine kan indikere mangel på søvn, mangel på vann, stress, anspente muskler …. så det er vel også en veldig frisk reaksjon. Jeg bruker ofte begrepet balanse og ubalanse. For er kroppen i balanse, så reagerer kroppen normalt.

Når vi kjenner glede og når vi ler så fungerer kroppen mye bedre, det påvirker nervesystemet og hormonene som igjen påvirker alle andre funksjoner i kroppen. Så kanskje begrepet glede, indre ro, energi er gode målenheter for helse. Eller kanskje du har dine måleenheter som passer bedre, for det er viktig å finne det du vil ha mer av i livet og bruke det som måleenhet. I dag er min målenhet glede, og jeg gjør glede i hver en celle i kroppen, jeg gjør glede i tankene, musklene og jeg gjør glede når jeg tenker på at du leser dette … Fra 0 til 10, der 10 er fantastisk, så er jeg nå oppe i 10.

Fri pust gir bedre helse
Siden frigjørende pust er en av de viktigste terapiformene som raskt bidrar til bedre helse, vil denne posten etter hvert bli større, men nå vil jeg bare dele denne yoga øvelsen med dere, samt noen tips i forhold til å få en mer frigjørende pust.

Husk; slapp av når du puster.
En enkel øvelse før du starter enhver meditasjon:
Stram de musklene som er anspente på innpust og så gir du slipp på utpust, tell til 7 på innpust og 7 på utpust. Gjenta noen ganger til merker at musklene begynner å slappe av.

Yoga pusteøvelse
Og så, en liten instruksjon til pusteøvelsen på You Tube, denne kommer på engelsk:
In this breathing technique, you inhale from one nostril at one time and release the breathe through the other nostril.
Hold your right nasal with thumb, breathe in from left. Now open right nasal
and close left nasal with middle and ring finger and breathe out from right
nasal. Now breathe in from right nasal. Now close right nasal and open left and
breathe out and in from left nasal. and so on. Duration : at least 10 mins.

Do it slowly. Rest whenever needed (in any pranayam).

Beklageligvis puster han på videoen litt feil: du skal ikke heve skuldrene på innpust. Slik han puster utnytter han ikke hele lungekapasiteten og pusten blir veldig stiv og overfladisk. Og du skal bevege diafragma (mellomgulvet).

Pust med magen
I denne videosnutten forteller han deg at du skal puste inn i lungene og ikke i magene fordi det ikke er pusteorganer i magen. Selvsagt er det ikke det! Og det er ikke derfor vi sier «pust med magen». Når vi puster, så skal den største muskelen i kroppen skape et vakuum i lungene. (Jeg skal komme mer inn på dette seinere.) Det er derfor viktig at magen er avslappet. For å få 60-70% utnyttelse av lungene trenger du faktisk bare å vege diafragma, og den beveger du ved å ta magen inn og ut samtidig som det er en liten bevegelse i korsryggen (du vipper bekkenet litt frem og tilbake).

Jeg har lagt ut denne videosnutten fordi den viser en veldig fin pusteøvelsene, men også fordi den viser hvordan du lett kan gjøre feil. Det er derfor jeg nesten aldri underviser i yogapust fordi er så lett å anspenne seg i stedet for å frigjøre og avspenne musklene.

Husk, pusten skal masere alle organer i kroppen, derfor er det spesielt viktig å vege magen under pustingen.

En positiv livsholdning reduserer risikoen for hjertestans
Her er en artikkel som viser hvordan stress virker inn på hjertet:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9209084/Positive-outlook-on-life-linked-to-lower-risk-of-heart-attacks-research.html

Nå blir det støtte til forskning på Fibromyalgi og M.E.
Interpellasjon om ME fra Erna Solberg (H) til Helseministeren (28.11.2011)  : http://www.youtube.com/watch?v=BFUVPjZ7MoQ

Hva du tenker om smerten kan ha en avgjørende betydning for hvordan den føles
Denne artikkelen er interessant for de som har smerter.
Rewiring the Brain to Ease Pain (klikk her)

Jeg minner også om at en del av TransForm Process handler om å stoppe uønskede tanker og følelser, for i stedet og kunne sette seg selv i gode og behagelige sinnstilstander.

For mer informasjon:

Legg igjen en kommentar